Lassan luxus lesz a gyümölcssaláta: 2000 forint egy kiló eper, 450 forint egy kiló alma

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 13. - 20:29

Apáti Ferenc figyelmeztetett, még a legkedvezőbb esetben is 10-20 százalékkal fognak drágulni idén a zöldségek és a gyümölcsök.

Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke lesújtó előrejelzéseket osztott meg az idei áremelkedések kapcsán: a műtrágya- és energiaárak drágulásával a zöldségek és gyümölcsök ára is jelentősen megugrott, ráadásul több üvegházas magyar termelő is felhagyott munkásságával – írja az ATV.

Apáti a Karc FM műsorában osztotta meg, hogy ha a legkedvezőbb tendenciát is nézzük, még akkor is közel 10-20 százalékos drágulás következhet a zöldségek és gyümölcsök körében, ám nem igazán lehet pontos számokat jósolni, mivel az idei év példátlanul bizonytalan az élelmiszer-ellátás tekintetében.

Az alma kilója például már most is 400-450 forintos áron kerül a boltok polcaira, eperből pedig csak a fóliás termelés elérhető az üzletekben. Most brutális, 2000 forintos kilós áron megy az eper, ám Apáti szerint ha az időjárás is kedvez a termelésnek, úgy a szabadföldi eper megjelenésével némiképp csökkenhetnek az árak.

Az időjárás kapcsán a szakember megosztotta, arra számít, hogy közepes gyümölcstermés lesz idén, ami jó hír, hiszen ez a fogyasztók és a termelők esetében is elfogadható árakat hoz majd. Hangsúlyozta azonban, mivel a zöldségeknél és gyümölcsöknél a piac szabályoz, a termelők sem tudják érvényesíteni költségeik növekedését az átadási árakban.