Clouds
21 Budapest
Dollár
359,84 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
446,05 Ft
Bitcoin
23,736 $

A megélhetési válság közepette 20 százalékkal emelkedett a brit milliárdosok száma

Fotó: Unsplash/Christopher Bill
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A világjárvány kezdete óta 20 százalékkal növekedett a brit milliárdosok száma, annak ellenére, hogy jelenleg tombol a megélhetési válság a lakosság körében.

Az Independent számolt be arról, hogy egy friss kutatásban megállapították, a milliárdosok száma 20 százalékkal emelkedett a globális koronavírus-járvány kezdete óta az Egyesült Királyságban. Az Equality Trust által végzett friss kutatás szerint a milliárdosok száma 2020-ban 144 fő volt, 2022-ben azonban 177 főre emelkedett, annak ellenére, hogy a lakosság eközben megélhetési válsággal küzd.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

Az egyenlőséggel foglalkozó jótékonysági szervezet “nemzeti szégyennek” minősítette a milliárdosok számának növekedését, hangsúlyozva, hogy ezen eredmények egy olyan időszakban születtek, amikor egyes családok kénytelenek választani, hogy fűtenek, vagy inkább esznek az elszálló árak miatt.

Jo Wittams, az Equality Trust társügyvezető igazgatója értékelésében úgy fogalmazott, az Egyesült Királyság vagyoni egyenlőtlenségek terén elért eredményei megdöbbentőek, súlyosan igazságtalanok és “veszélyt jelentenek a brit gazdaságra és társadalomra egyaránt”.

A jótékonysági szervezet felmérése szerint a kormány és a bankok beavatkozása a világjárvány idején lehetőséget teremtett a milliárdosok számára, hogy “robbanásszerűen növeljék vagyonukat”, e szélsőséges vagyongyarapodás pedig elsősorban a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásainak mérséklését célzó intézkedéseknek köszönhető.

A jelentésből az is kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a milliárdosok száma több mint tízszeresére, 15-től 177-re növekedett, míg vagyonuk 53,9 milliárd forintról több mint 653 milliárd fontra (!) emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy a brit milliárdosok vagyona 32 év leforgása alatt több mint 1000 százalékkal (!) növekedett.