Clouds
21 Budapest
Dollár
344,85 Ft
Euró
371,15 Ft
Font
432,17 Ft
Bitcoin
26,799 $

Közel 20 százalékkal drágább elkészíteni egy olasz pizzát, mint egy éve

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Lehet, hogy az olasz nemzeti étel alapanyagai olcsóbbak lettek, azonban a pizza ára nem csökkent.

A klasszikus ételt ma 19%-kal többe kerül elkészíteni, mint egy évvel korábban, vagyis a „pizzaindex” messze meghaladja az inflációt Olaszországban, ami most 8,7%-os. A helyzet azért is elgondolkodtató, mert a pizzasütéshez használható energia ára 11%-kal csökkent egy hónap alatt.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A Világgazdaság beszámolója alapján egész áprilisban emelkedett a Margherita pizza elkészítésének költsége összességében, annak ellenére, hogy az árindex csökkent. Az alapanyagok áremelkedési üteme ugyanakkor folyamatosan lassul, főként a novemberi, 30%-os csúcshoz képest.

A Bloomberg mutatója a liszt, a paradicsom, a mozzarella sajt, az olívaolaj, valamint a pizza megsütéséhez szükséges energia árának változásából adódik össze.

Örömhír lehet, hogy az előre elkészített pizza ára 7,6%-kal emelkedett átlagosan, ami nem éri el az átlagos árindexet. Tehát aki megelégszik a gyorsfagyasztott étellel, az jelentősen kevesebbet fizet, mint aki otthon szeretné elkészíteni a pizzáját.

Ha az egyes alapanyagok árváltozását nézzük, legjobban az olívaolaj ára emelkedett (26 % év/év), a mozzarella negyedével drágult, a paradicsom csaknem 9%-kal lett drágább, a lisztért 11%-kal kell többet fizetni, míg az energia ára 20%-kal került feljebb az elmúlt évben. Ugyanakkor havi alapon Olaszországban már az összes alapanyag ára mérséklődött.