20 milliárd dollárt veszített Elon Musk a legutóbbi tévészereplése miatt

MTI/EPA/Morgan Sette
not image

Kulcsár Péter

2021.május.18 - 00:40

Miközben első blikkre jó ötletnek tűnt a Tesla vezérigazgatójának Saturday Night Live show-ban való szereplése, később kiderült, óriási bevételektől esett el a produkció után.

A Forbes magazin jelentéséből kiderült, hogy az elektromos autók világelsőjeként számon tartott vállalat részvényeinek értéke az elmúlt héten 15 százalékkal visszazuhant, ezáltal a dél-afrikai származású amerikai üzletember vagyona 20,5 milliárddal 145,5 milliárd dollárra csökkent.

Mindezekből kifolyólag a világ leggazdagabb embereinek listáján a harmadik helyre csúszott vissza Jeff Bezos és Bernard Arnault mögé, alig néhány millióval megelőzve a Microsoft alapítóját és egykori vezérigazgatóját, Bill Gatest.

A hírek azután érkeztek, hogy Musk 180 fokos fordulatot vett, és bejelentette, a jövőben már nem lehet bitcoinnal Teslát vásárolni, mivel a cég álláspontja szerint a kriptovaluták előállításához óriási mennyiségű fosszilis üzemanyagra van szükség, ez pedig szembemegy a Tesla alapértékeivel és elképzeléseivel.

A Tesla komoly hullámvölgyön ment keresztül az elmúlt hónapokban. Márciusban még 1,5 milliárdnyi bitcoint vásároltak fel, valamint berobbantották a kriptodevizák piacát is azzal, hogy Elon Musk közel 110 millió dollár értékű virtuális fizetőeszközt vett magának.

Alig két hónap után szerdán érkezett a sokkoló hír – Elon Musk úgy döntött, nem fogják elfogadni a jövőben a Tesla-gépjárművekért cserébe a bitcoint, mert környezetszennyezéshez vezet a kriptoérmék bányászata.

Ahelyett, hogy a Tesla és a SpaceX vezére lemondott volna teljes bitcoin-vagyonáról, megtartotta számláján a kriptovalutákat, amit addig nem kíván használni, amíg nem rendeződik az előállításuk körüli hercehurca, és amíg nem megújuló energiaforrások által tudják kitermelni őket.