Clouds
21 Budapest
Dollár
344,71 Ft
Euró
369,40 Ft
Font
428,88 Ft
Bitcoin
25,756 $

20 évvel az iraki invázió kezdete után szavazott a szenátus a háborús engedélyekről

Fotó: MTI/EPA/The New York Times pool/Erin Schaff
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Hivatalosan is hatályon kívül helyezték a katonai erő alkalmazására vonatkozó 1991-es és 2002-es felhatalmazásokat, vagyis az AUMF törvényeket.

A Reuters jelentése szerint az amerikai szenátus szerdán meglepően gyorsan és könnyedén fogadta el a múltbeli iraki háborúk két évtizedes felhatalmazásának hatályon kívül helyezéséről szóló törvényt.

Soron kívül Esős kedd vár ránk, több-kevesebb napsütéssel

A demokraták vezette szenátus végül 66-30 arányban szavazta meg a katonai erő alkalmazására vonatkozó 1991-es és 2002-es felhatalmazás, vagyis az AUMF hatályon kívül helyezéséről szóló törvényt, miközben az Öböl- és Irak-háborút hivatalosan lezáró intézkedés elfogadásához csak 51 szavazatra lett volna szükség.

Ahhoz pedig, hogy a két AUMF hatályon kívül helyezése törvényerőre emelkedjen, előtte még át kell mennie a republikánusok vezette képviselőházon is. A múlt heti sajtótájékoztatóján Kevin McCarthy házelnök jelezte ugyan, hogy támogatja az ötletet, hozzátette, hogy ehhez először egy képviselőházi bizottságnak kell megvizsgálnia az ügyet, magyarul nem lehet azonnal szavazásra bocsátani.

Eközben Joe Biden elnök arról számolt be, hogy ha átmegy a szenátuson és a képviselőházon is az intézkedés, úgy ő is aláírja azt. Ez a lépés 20 évvel az amerikai invázió után történik, és történelmi jelentőségű, noha inkább egy szimbolikus lépésnek minősül.

Az intézkedés támogatói pedig jelezték, ez az elismerése annak, hogy Irak már nem ellenfél, hanem az Egyesült Államok biztonsági partnere. Az iraki AUMF-eket gyakran „zombi felhatalmazásoknak” is nevezték, mivel azok gyakorlatilag soha nem járnak le, noha eredeti céljuk már rég nem érvényes.