Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

20 év börtönt kapott egy rendőrtiszt, amiért tinédzsereket ölt egy drogháborúban

Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A volt Fülöp-szigeteki rendőrtisztet két tinédzser meggyilkolásának vádjában találták bűnösnek, a bíróság pedig 20 év börtönbüntetésre ítélte.

Az Al Jazeera jelentése szerint bűnösnek találtak a bíróságon egy volt Fülöp-szigeteki rendőrtisztet két tinédzser meggyilkolásában. Az ítélet viszonylag ritkának számít az országban, és szorosan kapcsolódik a “drogellenes háborúhoz”, melyben Rodrigo Duterte volt elnök arra buzdította a rendőröket, hogy likvidálják a kábítószerrel gyanúsítottakat.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A hivatalos adatok szerint a véres kábítószer-ellenes kampányban több mint 6200 embert öltek meg 2022-ig, amikor is véget ért Duterte hatéves hivatali ideje. Az ENSZ 2021-es jelentése szerint azonban 8663 ember vesztette életét ezekben a drogellenes műveletekben, ám a Fülöp-szigeteki Emberi Jogi Bizottság és helyi emberi jogi csoportok figyelmeztettek, ez a szám a valóságban ennek háromszorosa lehet.

Jefrey Perez volt rendőrtisztet március 1-jén találták bűnösnek a bíróságon és 20 év börtönbüntetésre ítélték a 14 éves Reynaldo De Guzman és a 19 éves Carl Arnaiz 2017-es meggyilkolásáért. Perez az ítélethirdetéskor már egy korábbi, hosszú börtönbüntetését töltötte, miután novemberben a fent említett tinédzserek megkínzásában és az ezzel kapcsolatos bizonyítékok eltüntetésében is bűnösnek találták.

Egy vádlott-társa, Ricky Arquilita rendőrtiszt az első tárgyalás idején meghalt. Mindketten tagadták a vádakat, ám Perezt arra is kötelezték, hogy fizessen kártérítést az áldozatok családjainak a tinédzserek halála miatt.

A mostani ítélet azért is számít ritkaságnak, mert eddig mindössze három rendőrtisztet találtak bűnösnek egyetlen gyilkosságban, mely szintén a volt elnök drogháborús kampányával kapcsolatos, s melyet a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is vizsgál.