Dollár
393,08 Ft
Euró
411,42 Ft
Font
476,83 Ft
Bitcoin
17,110 $

Ezúttal egy 19. századi francia művész festményét öntötték le művérrel

Fotó: Unsplash/Max Kleinen
not image

Borbély Fanni

2022. október 31. - 20:59

Folytatódik az unortodox tiltakozások sorozata: ezúttal egy híres 19. századi francia művész festményét öntötték le művérrel a klímaaktivisták.

Az AP jelentése szerint a híres 19. századi francia művész, Henri de Toulouse-Lautrec egyik festményét klímaaktivisták művérrel öntötték le a berlini múzeumban, ez pedig a legújabb akció a közelmúltbeli tiltakozások kapcsán, noha a helyi hatóságok közlése szerint a legutóbbival nincs összefüggés.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A berlini múzeumi hatóság közlése szerint a művet jelenleg is vizsgálják az esetleges sérülések miatt, miután egy klímaaktivista vasárnap az Alte Nationalgalerieban kiállított, szerencsére üveggel borított “Bohóc” című festményre művért öntött, majd egyik kezét odaragasztotta az alkotás melletti falra.

Fotó: Wikimedia Commons/Sailko

A rendőrség őrizetbe vette az illetőt

Miután sikeresen leválasztották az aktivista kezét a falról, a hatóságok őrizetbe vették a gyanúsítottat, aki jelentésük szerint az incidenst megelőzően szórólapokat osztogatott. Azt nem tudni azonban, hogy mi állt az általa osztogatott szórólapokon.

A hatóság beszámolója szerint nem tudták azonnal megállapítani, hogy érte-e kár a festményt, vagy a keretet, ezért jelenleg is a múzeum restauráló műhelyében vizsgálják az alkotást.

A múzeumi hatóságot felügyelő alapítvány vezetője is megszólalt az incidens kapcsán, aki úgy fogalmazott, megdöbbentette ez az újabb értelmetlen támadás a művészet ellen, mely jelen esetben nem is tulajdonítható egyetlen klímapolitikában tevékenykedő csoportnak sem.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.