Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

18 gyermek hunyt el Üzbegisztánban a mérgező indiai szirup miatt

Fotó: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Marion Biotech indiai gyógyszergyártó által gyártott köhögés elleni szirupot fogyasztott 18 gyermek életét vesztette Üzbegisztánban: három gyermeket jelenleg is megfigyelés alatt tartanak.

A CNN az üzbég egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése nyomán számolt be arról, hogy legkevesebb 18 gyermek vesztette életét Üzbegisztánban, miután fogyasztottak az indiai gyártmányú köhögés elleni szirupból.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A minisztérium közlése szerint 21 gyermek közül 18 elhunyt, miután fogyasztottak a Doc-1 Max köhögés elleni szirupból.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a szirupban etilénglikol is van, ami egy mérgező anyag, a kisgyermekek szervezetésre pedig hatványozottan veszélyesnek minősül. Mivel azonban a Quramax Medical által Üzbegisztánba importált szirup vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, sokan sajnos beszerezték.

A recept nélkül kapható szirupot a hatóságok közlése szerint a szülők gyógyszerészek, vagy ismerőseik tanácsára, a gyermekek számára ideális adagot jóval meghaladó dózisban adták gyermekeiknek, abban a reményben, hogy így gyorsabban felépülnek majd a légúti megbetegedésekből.

Azt azonban nem tudni, hogy a gyermekek mindegyike, vagy csak egy részük fogyasztott-e az ajánlott mennyiségnél nagyobb adagot. Az üzbég esetek a hasonló, gambiai eseteket követték, ahol legkevesebb 70 gyermek vesztette életét az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals által gyártott köhögés elleni szirupok fogyasztása után.