Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Mióta itt jártál:

17 évig volt börtönben nemi erőszakért egy férfi, most megsemmisíthetik az ítéletet

Fotó: Unsplash/Hasan Almasi
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A most 57 éves Andrew Malkinson 17 évet töltött börtönben, s most először van lehetősége arra, hogy fellebbezzen a bírósági ítélet ellen.

Az Independent számolt be a furcsa esetről: nemrég letartóztattak egy gyanúsítottat nemi erőszak gyanújával, egy olyan bűncselekmény kapcsán, amiért egy másik férfit már 17 évvel ezelőtt elítéltek – meglehet, jogtalanul.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Miután Malkinson jogi képviselői egy új DNS-bizonyítékot hoztak nyilvánosságra, az 57 éves elítéltnek most először van lehetősége arra, hogy fellebbezzen a 2003-as bírósági ítélet ellen. További fejlemény az ügyben, hogy a Greater Manchester-i rendőrség kedden nyilvánosságra hozta, hogy a múlt hónapban letartóztattak egy 48 éves essexi férfit nemi erőszak gyanújával.

Malkinsont 2003-ban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, s hiába kérvényezte két alkalommal is, hogy ügyét vizsgálja felül a Büntetőügyek Felülvizsgálati Bizottsága (CCRC), kérését rendre elutasították.

Az Independent megjegyezte, Malkinsont végül 2020 decemberében kiengedték a börtönből, noha a lap nem részletezte, hogy hogyan szabadulhatott életfogytiglanból úgy, hogy kétszer is elutasították ügyének felülvizsgálatát.

Amióta kiszabadult, jogi képviselői minden követ megmozgattak, hogy igazságot szolgáltassanak neki, s DNS-bizonyítékra bukkantak az ügyben, melyet át is adtak az illetékes hatóságoknak. A CCRC most felülvizsgálta a bizonyítékokat, és engedélyezte, hogy az ügyet a fellebbviteli bíróság elé utalják, ahol a bírák döntenek majd arról, hogy engedélyezik-e az ítélet elleni fellebbezést.