159 ember életét vesztette, 60 pedig eltűnt az Indiát sújtó szakadatlan esőzések miatt

Az indiai Országos Katasztrófavédelmi Erõ (NDRF) által közreadott képen a lakosságot mentik a Mahárástra államban fekvõ Mirdzsoliban 2021. július 23-án. A heves monszuesõzések okozta földcsuszamlások és árvizek legalább hatvanhét ember halálát okozták Nyugat-Indiában, az áradásokból több mint ezer lakost sikerült kimenteni. MTI/EPA/Országos Katasztrófavédelmi Erõ
not image

Borbély Fanni

2021. július 26. - 18:28

A Nyugati-Ghátok vidékén, beleértve Kerala, Tamilnádu, Karnátaka, Goa, Mahárástra és Gudzsarát államokat, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb júliusi esőzései voltak: a felhőszakadás több helyen áradásokat és földcsuszamlásokat okozott.

Az indiai Mahárástra államban az áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma 159-re emelkedett, több százan megsérültek, több mint 60 embert pedig eltűntként tartanak nyilván – jelentették be hétfőn állami kormányzati tisztviselők.

A tisztviselők azt is megosztották, hogy július 21. óta több százezer embert evakuáltak. A Nyugati-Ghátokat július 21. óta özönvízszerű esőzések árasztották el, az indiai meteorológiai hivatal (IMD) pedig sárga riasztást adott ki. A helyzet súlyosbodott az állam több kerületében, miután csütörtökön és pénteken földcsuszamlásokat és áradásokat is jelentettek.

A Nemzeti Katasztrófaelhárítási Erők (NDRF), az Állami Katasztrófaelhárítási Alap (SDRF), az indiai haditengerészet és az indiai hadsereg közös műveleteket indított ezekben a körzetekben, több százezer embert evakuálva. Az indiai hadsereg egy műveleti központot is felállított, hogy koordinálja a három szolgálatot a Mahárástrában folyó árvízi segélyezési műveletekhez.

“Sangliban 196 957 embert evakuáltak, Kolhápurban pedig 145 930 embert vittek biztonságos helyre és ideiglenes menedékhelyekre”

– közölték a kerületi hatóságok, akik vasárnap este osztották meg az adatokat.

Raigadban a falusiak hétfőn a földcsuszamlás alatt rekedt emberek mentési műveletének leállítását kérték, mivel úgy vélték, hogy már biztosan meghaltak. Mahárástra állam vezetője, Uddhav Thackeray várhatóan hétfőn légi felmérést végez Satara, Sangli és Kolhápur körzetekben. A Sputnik azt írja, Narendra Modi miniszterelnök megdöbbent a halálos áldozatok számán.