Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,74 Ft
Euró
394,07 Ft
Font
456,70 Ft
Bitcoin
66,344 $

Mintegy 1400 afgánnak ígértek sürgősségi vízumot, akik végül soha nem jutottak el Ausztráliába

A tálib hatalomátvétel során 1398 afgánnak ígértek sürgősségi humanitárius vízumot, ám ők végül soha nem jutottak el Ausztráliába.

Egy kabuli hivatal elõtt várakoznak az igénylõk 2021. november13-án, amikor az Afganisztánt uraló iszlamista tálibok újrakezdik az útlevelek kiadását. MTI/EPA
Ausztrália és Óceánia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szomorú tényekre derült fény egy szenátusi vizsgálat során: miután Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy hivatalba lépésének első intézkedései között elrendeli az amerikai csapatok kivonulását Afganisztánból, valódi káosz alakult ki az országban, a tálibok pedig átvették az uralmat.

Az országok pedig sorra ígértek sürgősségi humanitárius vízumot az afgánoknak, ám egy nemrég elvégzett szenátusi vizsgálat során kiderült, 1398 afgán végül soha nem jutott el Ausztráliába, a vízumengedély pedig azóta lejárt. A bizottság ennek orvoslására kedden egyhangúlag fogadta el azt a jelentést, melyben figyelmeztettek, az afgán helyzet csak tovább romlik, és a tálibok augusztusi hatalomátvétele óta több ezer afgánt hagytak abban a hitben, hogy egyszer elmenekülhetnek Ausztráliába. Soron kívül Közel 15 millió forintot raboltak a fegyveres betörők, majd lecsapott a TEK

A szenátus külügyi, védelmi és kereskedelmi referenciákkal foglalkozó bizottságának jelentésében kiemelték, a belügyminisztériumnak azonnali hatállyal felül kell vizsgálnia ezen vízumkérelmeket, és biztosítaniuk kell az érintett afgánoknak nyújtott humanitárius segítséget.

A jelentésben hangsúlyozták, az orosz-ukrán háború miatt kialakult példátlan humanitárius válság, és a nagy számban menekülő ukránoknak nyújtott segítség nem mehet az afgánoknak nyújtott humanitárius segítség rovására, felszólítva a minisztériumot, hogy mindkét válságot prioritásként kell kezelni, s ennek lebonyolításához további forrásokat kell biztosítani.

A jelentésben súlyos megállapítások is szerepelnek az afganisztáni helyzet kapcsán: a sürgősségi vízumok kiadása, illetve az Afganisztánból történő evakuálások az utolsó pillanatban kezdődtek meg az ausztrál kormány részéről, s kilenc nap leforgása alatt mindössze 4168 embert menekítettek ki az országból, annak ellenére, hogy ennél több embernek ígértek sürgősségi vízumot.

A kormány pedig hibázott, amikor novemberben úgy határozott, a rövid távú (három hónapra szóló) sürgősségi vízumokat csak azok számára hosszabbítja meg, akik már Ausztráliában tartózkodnak. Ennek következményeképp pedig 1398 olyan ember ragadt Afganisztánban, akik számára beígérték a vízumot, ám mivel nem sikerült kijutniuk az országból, „elvesztették a lehetőséget, hogy sürgősségi vízummal Ausztráliába utazzanak”.

Ez pedig azt jelenti, hogy az érintetteknek már csak más vízumkategóriákban van jogosultságuk igényt benyújtani, ám ezen kérelmek elbírálási ideje jelentősen hosszabb, mint a sürgősségi vízumoké. Ennek okán a bizottság felszólította az ausztrál kormányt, hogy azonnali hatállyal állítsa vissza ezen vízumok érvényességét, minden érintett számára, akinek segítséget ígértek a tálib hatalomátvétel során.

A szenátusi bizottság közlése szerint a következő 4 évben Ausztrália további 16 500 humanitárius vízumot fog biztosítani az afgán állampolgárok számára, azonban kiemelték, több ezer kérelmező volt, aki nem tudta, hogy egyáltalán történt-e előrelépés kérelmük kapcsán. Tavaly augusztus 18. óta közel 6500 afgán jutott el Ausztráliába, s jelenleg is több mint 32 500 vízumkérelem van az asztalon, melyek még mindig elbírálására várnak, a kérelmek többsége pedig afgán családoktól érkezett.

(Guardian)