“102 évesen újjászülettem” – egy orosz veterán az intenzív osztályon töltött hét után legyőzte a koronavírust

Fotó: Reuters
not image

Borbély Fanni

2021. július 24. - 20:03

Nyikolaj Bagajev orosz második világháborús veterán úgy érzi, kétszer is kicselezte a halált. Ezúttal azonban nem a Szovjetuniót megszálló német csapatok voltak az ellenség, hanem a koronavírus.

A 102 éves Bagajevnek 80 százalékos tüdőkárosodása volt, amikor a koronavírussal kórházba került a Moszkva melletti Koroljov városában. Miután több mint egy hónapot töltött a kórházban – beleértve egy hetet az intenzív osztályon – Bagajevet csütörtök este hazaengedték.

“Utoljára 1941-ben szembesültem a halállal. Akkor a jobb tüdőm megsérült a Moszkváért vívott csatában. De akkoriban még elég fiatal voltam, és sikerült gyorsan felépülnöm. Ezúttal az orvosok nagymértékben támogattak, annak ellenére, hogy többször is a remény és a bátorságom elvesztésének határán voltam. Rendkívül hálás vagyok mindannyiuknak”

– mondta a Reutersnek.

Bagajev azon veteránok egyre szűkülő csoportjába tartozik, akiket Oroszországban a náci Németország legyőzésében játszott szerepük miatt tisztelnek. Májusban Vlagyimir Putyin elnök mellett részt vett az éves győzelmi felvonuláson a Felvonulási téren.

“Nehéz volt, de láttam, hogy az orvosok harcolnak, és segítettem nekik. Ők azok, akik a hősök” – mondta Bagajev, aki kitüntetésekkel díszített katonai egyenruhát viselt, amikor elbocsátották a kórházból. Bagajev átélte az azóta megszűnt Szovjetunió számos viharos fejezetét, és kétszer is megsebesült a háború alatt – egyszer súlyosan.

“Ő egy igazi katona, folyamatosan visszaemlékezett a háborús sebesülésére és a (moszkvai) csatában elszenvedett nehézségeire, és ezek az emlékek segítettek neki a kórházban töltött idő alatt”

– mondta Bagajev orvosa, Valentina Rakitskaja.

A háború után Bagajev a kazahsztáni szovjet köztársaságban dolgozott, ahol segített a bajkonuri kozmodrom építésében, amely 1961-ben az első embert, Jurij Gagarint küldte az űrbe. Bagajev elmondta, hogy a szovjet űrhajósoktól tanult légzéstechnika segített neki a vírusból való felépülésben.