Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

1000 ukrán katonát vittek Oroszországba, kérdéses a sorsuk

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen egy orosz katona (b) megmotoz egy ukrán katonát a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 20-án. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes mértékben az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Európa
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Ukrajna fogolycserét akar Oroszországgal, addig az oroszok többeket bíróság elé álltanának, akik adott esetben súlyos büntetést kaphatnak.

Ukrajna már több orosz katonát is elítélt háborús bűncselekmények elvkövetése miatt, akik sokáig nem szabadulnak a börtönből. Rengeteg ehhez hasonló nyomozás van folyamatban, sokak kerülhetnek börtönbe a következő időszakban.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Az ukrán családok közül sokan aggódnak, hogy mi lesz azzal a több mint 2500 emberrel, akik a mariupoli acélgyárat védték hónapokon át, és időközben megadták magukat. Az orosz TASS jelentése szerint 1000 ukrán katonát már Oroszországba vittek, ahol vizsgálatot folytatnak velük szemben.

A katonák között zsoldosok is vannak, akik az ukrán kikötővárosban adták meg magukat. Kiderült, hogy a nyomozók a későbbiekben számos más foglyot is Oroszországba fognak szállítani, ahol kihallgatáson, szembesítésen vesznek részt – írja a The Guardian.

Zelenszkij fogolycserét akar, addig az orosz törvényhozók a katonák egy részét bíróság elé állítanák. Adott esetben rendkívül súlyos büntetések várhatnak ezekre az emberekre, akiket kiválasztanak, korábban az opciók között szerepeltek a halálos ítéletek is.

Az ukrán elnök többek között azzal is vádolja Oroszországot, hogy sokakat Oroszországba hurcoltak, többek között gyerekeket is, akiket elszakítottak a családjuktól. Emellett azok sincsenek kevesen, akiket eltűnt személyként tartanak nyilván.