Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,89 Ft
Euró
393,30 Ft
Font
457,46 Ft
Bitcoin
66,528 $

Közel 300, több mint 1000 éves viking érmére bukkantak Dániában

A több mint 1000 évesnek vélt tárgyakat tavaly ősszel találta meg egy fémdetektorral egy lány egy dániai kukoricaföldön.

Fotó: Wikimedia Commons/Bjoertvedt A kép illusztráció.
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint mintegy 300, több mint 1000 évesnek vélt ezüstérmére bukkantak egy északnyugat-dániai viking erődítmény közelében. Az észak-jütlandi múzeum közlése szerint a feltehetően a 980-as évekből származó leleteket tavaly ősszel találta meg egy kukoricaföldön egy lány egy fémdetektor segítségével.

A leletek két, egymástól nem messze fekvő helyen voltak, Lars Christian Norbach, az észak-jütlandi múzeum igazgatója pedig rámutatott: Soron kívül A benzin és a gázolaj ára is csökken péntektől

„Egy ilyen lelet nagyon ritka.”

Az ezüstérméket a Fyrkat viking erődítménytől mintegy 8 kilométerre, Hobro város közelében találták meg, az érméken található feliratok alapján pedig úgy vélik, hogy a 980-as évekből származnak.

A régészek megosztották, az érmék között találtak dán, arab és germán darabokat is, továbbá Skóciából és Írországból származó ékszereket is. Vizsgálataik alapján kapcsolat lehet az érmék és az erőd között, mely épp ugyanebben az időszakban égett le.

A szakértők az aratás után jövő ősszel folytatni kívánják az ásatásokat a területen, s azt remélik, hogy megtalálják a vikingek által elásott kincsesládák tulajdonosainak temetkezési és lakóhelyeit.

Orbán Viktor nagyon drukkol Szentkirályi Alexandrának, személyesen jelent meg Budapesten

Orbán Viktor is teljes vállszélességgel drukkol Szentkirályi Alexandrának a budapesti főpolgármesteri választások előtt.