Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,38 Ft
Euró
393,83 Ft
Font
461,26 Ft
Bitcoin
70,431 $

1917-ben ellopott 1000 éves kézirat került vissza jogos tulajdonosaihoz

Különösen kalandos története van a kéziratnak: az 1000 éves irományt még az első világháború idején lopták el, most pedig visszakerült jogos tulajdonosaihoz, akik talán már nem is számítottak arra, hogy valaha viszontlátják.

Fotó: Unsplash/ Towfiqu barbhuiya
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az 1000 éves, még az első világháború idején meglovasított kézirat nem mindennapi értéket képvisel: ez a kézirat ugyanis a világ egyik legrégebbi kézzel írott evangéliuma.

A CNN jelentése szerint a kéziratot annak idején egy dél-olaszországi görög kolostorban írták a 10. század vége és a 11. század eleje között, ám valamikor a 14. és a 15. század között valamilyen okból átkerült az észak-görögországi Kosinitza kolostorba.

Amikor az első világháború alatt a bolgár hadsereg bevonult és megszállta Görögországot, a katonák figyelmét sem kerülte el a kolostor és több mint 400 felbecsülhetetlen értékű kéziratot, könyveket, tárgyakat és készpénzt loptak el – a kéziratok egy részét azóta eladták Európában, egyes tárgyak pedig amerikai múzeumokba kerültek.

A 220-as számú Eikosiphoinissa-kéziratot a Christie’s aukciósház 2011-ben értékesítette egy árverésen, majd az oklahoma city-i Green Collection megvásárolta, végül pedig ők a Biblia Múzeumának adományozták a felbecsülhetetlen értékű kéziratot.

A görög ortodox egyház 2015-ben igyekezett megkeresni minden olyan intézményt, melyek a Kosinitzából eltulajdonított eredeti kéziratokat birtokolták, arra kérve őket, hogy adják vissza azokat a kolostornak. A múzeum pedig 2019-ben kezdte el vizsgálni a görög újszövetség kéziratait, s ekkor jöttek rá, hogy a dokumentumot a Kosinitza kolostorból lopták el.

Miután a múzeum 2020-ban megkereste a keleti ortodox vezetőket, hogy jelezzék, szeretnék visszaszolgáltatni a kéziratot, végül most csütörtökön egy hivatalos ceremónia keretében visszaadták a kolostornak.

Az eseményen Elpidophorosz amerikai érsek úgy fogalmazott, nem tudja eléggé kifejezni háláját a kézirat visszaszolgáltatásáért, hangsúlyozva, hogy „Önök olyan példát mutattak másoknak, mely követendő, s imádkozunk érte, hogy mások is így tegyenek”.