Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

1917-ben ellopott 1000 éves kézirat került vissza jogos tulajdonosaihoz

Fotó: Unsplash/ Towfiqu barbhuiya
not image

Borbély Fanni

2022. október 4. - 20:27

Különösen kalandos története van a kéziratnak: az 1000 éves irományt még az első világháború idején lopták el, most pedig visszakerült jogos tulajdonosaihoz, akik talán már nem is számítottak arra, hogy valaha viszontlátják.

Az 1000 éves, még az első világháború idején meglovasított kézirat nem mindennapi értéket képvisel: ez a kézirat ugyanis a világ egyik legrégebbi kézzel írott evangéliuma.

A CNN jelentése szerint a kéziratot annak idején egy dél-olaszországi görög kolostorban írták a 10. század vége és a 11. század eleje között, ám valamikor a 14. és a 15. század között valamilyen okból átkerült az észak-görögországi Kosinitza kolostorba.

Amikor az első világháború alatt a bolgár hadsereg bevonult és megszállta Görögországot, a katonák figyelmét sem kerülte el a kolostor és több mint 400 felbecsülhetetlen értékű kéziratot, könyveket, tárgyakat és készpénzt loptak el – a kéziratok egy részét azóta eladták Európában, egyes tárgyak pedig amerikai múzeumokba kerültek.

A 220-as számú Eikosiphoinissa-kéziratot a Christie’s aukciósház 2011-ben értékesítette egy árverésen, majd az oklahoma city-i Green Collection megvásárolta, végül pedig ők a Biblia Múzeumának adományozták a felbecsülhetetlen értékű kéziratot.

A görög ortodox egyház 2015-ben igyekezett megkeresni minden olyan intézményt, melyek a Kosinitzából eltulajdonított eredeti kéziratokat birtokolták, arra kérve őket, hogy adják vissza azokat a kolostornak. A múzeum pedig 2019-ben kezdte el vizsgálni a görög újszövetség kéziratait, s ekkor jöttek rá, hogy a dokumentumot a Kosinitza kolostorból lopták el.

Miután a múzeum 2020-ban megkereste a keleti ortodox vezetőket, hogy jelezzék, szeretnék visszaszolgáltatni a kéziratot, végül most csütörtökön egy hivatalos ceremónia keretében visszaadták a kolostornak.

Az eseményen Elpidophorosz amerikai érsek úgy fogalmazott, nem tudja eléggé kifejezni háláját a kézirat visszaszolgáltatásáért, hangsúlyozva, hogy “Önök olyan példát mutattak másoknak, mely követendő, s imádkozunk érte, hogy mások is így tegyenek”.