100 millió forintot csaltak ki alapítványi iskolákból szegedi bűnözők

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 28. - 16:01

Vádat emeltek hét elkövetővel szemben, akik alapítványi fenntartású köznevelési intézmények útján éveken keresztül jogosulatlanul vettek igénybe állami támogatást.

A vádirat szerint 2001 szeptemberében Szegeden, hátrányos helyzetű fiatalok és kábítószer-függőségben szenvedők támogatására egy közhasznú alapítvány jött létre, melynek kuratóriumi elnöke az egyik vádlott volt – írta az ugyeszseg.hu.

Vállalt feladatainak megvalósítása érdekében a szervezet két oktatási intézményt is létesített a városban, ahol a további vádlottak vezetői, vezetőhelyettesi, illetve ügyintézői feladatokat láttak el.

Az iskolák fenntartójaként az alapítvány a jogszabályok szerint minden tanévben, félévente jogosult volt a tényleges tanulói létszámhoz igazodó normatív támogatás igénybevételére az első szakképesítésüket itt megszerző diákok után.

Az elkövetők azonban közel 900 olyan tanuló után is igényeltek és kaptak állami támogatást, akik nem álltak tanulói jogviszonyban, vagy beiratkoztak ugyan, de a tanórákat sosem látogatták.

Az elkövetők által 2012-2014. években jogosulatlanul igénybe vett állami támogatás összege meghaladja a 112 millió forintot. A központi költségvetésnek okozott vagyoni hátrány az eddigi eljárás során nem térült meg.

A főügyészség a hamis támogatási igénylőlapokat a Magyar Államkincstárhoz az alapítvány nevében benyújtó vádlottat minősített költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, míg társait e bűncselekmények bűnsegédi alakzatával vádolja.