Clouds
21 Budapest
Dollár
344,78 Ft
Euró
371,26 Ft
Font
432,33 Ft
Bitcoin
26,968 $

10 rendőr és egy civil életét vesztette egy fegyveres támadásban Közép-Indiában

Fotó: MTI/EPA/Szandzsív Gupta
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A robbanásban 10 rendőr és egy civil vesztette életét.

A CNN Chhattisgarh állam főminiszterének közlése nyomán számolt be arról, hogy 10 rendőr és egy civil vesztette életét egy robbanásban, amikor egy lázadók elleni hadműveletről tértek haza India középső részén fekvő Chhattisgarh államban.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

Bhupesh Baghel megjegyezte, a támadásért feltehetően lázadó maoista fegyveresek a felelősek. A támadás után megszólalt Narendra Modi indiai miniszterelnök is, aki nyilatkozatában „határozottan elítélte” a halálos áldozatokkal járó támadást.

India kormánya évtizedes konfliktusba keveredett a maoista lázadócsoportokkal, melyek olykor támadásokat intéznek a kormányerők ellen, hogy megdöntsék az államot, és bevezessék a kasztok nélküli társadalmat. A maoisták főként Közép-Indiában tevékenykednek, a távoli, főként törzsi népek által lakott régiókban.

Az indiai belügyminisztérium 2019-es jelentése szerint 11 állam 90 körzetét érinti a maoisták valamely formája, 2010 óta pedig több mint 2100 civilt öltek meg a lázadásokban.

A kormány erre biztonsági szigorításokkal reagált azon területeken, ahol leginkább tevékenykednek, s bár ez látszólag csökkentette a csoport jelentette fenyegetést, egyes megfigyelők masszívan kritizálják a döntést, mondván, ez lehetőséget ad a kormánynak a visszaélésekre.