Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Több mint 1 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét Szomáliában

Fotó: A pusztítás nyomai a Hayat szállodánál a szomáliai fővárosban, Mogadishuban 2022. augusztus 21-én, miután véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc. MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame
Afrika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindezért a fegyveres konfliktusok, az áradások és a pusztító szárazság tehető felelőssé, ám az ügy rendkívül sürgető, legalább 43,3 millió embernek van szüksége segítségre.

A CNA beszámolója alapján az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) közölte, miszerint négy hónap alatt több mint 1 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét Szomáliában.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Kifejtették, hogy január 1. és május 1. között mintegy 433 ember menekült el lakóhelyéről a fegyveres konfliktusok miatt, több mint 408 ezer ember pedig az áradások, míg további 312 ezer ember a pusztító szárazság miatt menekült el.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és a világ kormányai szerdán egy New York-i konferencia keretében ülnek össze, amelynek célja egy 7 milliárd dolláros támogatás biztosítása a bajbajutottak részére, ugyanis legalább 43,3 millió embernek van szüksége létfontosságú segítségre.

Az UNHCR és az NRC azt is megerősítette, miszerint a lakhelyét elhagyni kényszerült, de hazájában maradt emberek száma jelenleg 3,8 millió, de 6,7 millió fő számára az is nehézséget jelent, hogy elegendő élelemhez jusson.

Majd hozzátették, hogy a családok többsége a közép-szomáliai Hiraan régiójából, valamint az ország déli részén fekvő Gedóból menekült el, amelyet követően (az egyébként is túlnépesedett) városi területekre érkeztek.